Veckans artist/band

vecka42-2015 By SKS2K6 (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons


 

Mariah Carey, född 27 mars 1969 eller 1970 i Huntington, New York, är en amerikansk sångare, låtskrivare, musikproducent, skådespelare och filantrop. Med Columbia Records skivbolagschef Tommy Mottola som mentor släppte Carey sin självbetitlade debut Mariah Carey 1990. Skivan certifierades flerfaldigt platina och innehöll fyra musiksinglar som toppade Billboard Hot 100. Carey gifte sig med Mottola 1993, och efter framgångarna med albumen Emotions (1991), Music Box (1993) och Merry Christmas (1994) blev hon Columbias bäst säljande artist. När Daydream, hennes femte studioalbum gavs ut låg albumets andra singel One Sweet Day, en duett med Boyz II Men, totalt sexton veckor på Billboard Hot 100:s förstaplats. Ett rekord som fortfarande (2014) står sig. Under inspelningen av skivan började Carey lämna pop- och R&B-genrerna för att istället skapa hiphop-influerad musik. Den nya riktningen märktes tydligt vid utgivningen av Butterfly, som lanserades i samband med skilsmässan från Mottola 1997.

nder sin karriär, som pågått över två årtionden, har Carey sålt över 250 miljoner skivor och hon rankas som en av världens bäst säljande musikartister. Vid World Music Awards 1998 korades hon till 1990-talets bäst säljande artist och hyllades även som millenniets bäst säljande kvinnliga artist 2000. Enligt Recording Industry Association of America är hon den tredje bäst säljande kvinnliga artisten i USA med 63.5 miljoner certifierade album.[förtydliga] Efter utgivningen av singeln ”Touch My Body” (2008) fick Carey sin artonde listetta i USA, vilket är fler än någon annan artist. Utöver sina kommersiella framgångar har Carey vunnit fem Grammy Awards, 17 World Music Awards, 11 American Music Awards och 31 Billboard Music Awards. Carey är i grunden en klassiskt skolad sopran. Hon är känd för sitt exceptionellt stora röstomfång och blivit välkänd för sitt så kallade wailande (improviserad koloratur). Carey har erhållit titeln ”Songbird Supreme” av Guinness World Records. Hennes röst och sångstil har haft en betydande inverkan på många av dagens pop- och R&B-sångare.

Diskografi

  • Mariah Carey (1990)
  • Emotions (1991)
  • Music Box (1993)
  • Merry Christmas (1994)
  • Daydream (1995)
  • Butterfly (1997)
  • Rainbow (1999)
  • Glitter (2001)
  • Charmbracelet (2002)
  • The Emancipation of Mimi (2005)
  • E=MC² (2008)
  • Memoirs of an Imperfect Angel (2009)
  • Merry Christmas II You (2010)
  • Me. I Am Mariah… The Elusive Chanteuse (2014)

Filmografi

  • The Bachelor (1999)
  • Glitter (2001)
  • Wisegirls (2002)
  • State Property 2 (2005)
  • Tennessee (2007)
  • Jiddra inte med Zohan (2008)
  • Precious (2009)
  • The Butler (2013)

Hämtat från Wikipedia (https://sv.wikipedia.org/wiki/Mariah_Carey)

Dela...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.