Veckans artist/band

vecka47_2015By Frankie Fouganthin (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Bo Anders Niklas Strömstedt, född 25 juli 1958 i Lund, är en svensk popsångare och låtskrivare. Han är son till Bo Strömstedt och Margareta Strömstedt. Bland Strömstedts största hits återfinns ”Sista morgonen” (1989), ”Förlorad igen” (1989), ”Om” (1990), ”Oslagbara” (1992), ”I hennes rum” (1992) samt ”Inga änglar gråter” (1997). Strömstedt deltog under 90-talet i supergruppen GES tillsammans med Orup och Anders Glenmark. Strömstedt har på senare år arbetat inom TV som programledare.


Biografi
Bakgrund

Redan 1967 medverkade Strömstedt i julkalendern Teskedsgumman i ett avsnitt i rollen som Bengt. Sin musikaliska karriär inledde han som DJ och frilansmusiker. Han spelade bland annat klaviatur på Ulf Lundells skivor Längre inåt landet (1980), Den vassa eggen (1985) och Det goda livet (1987) samt på turnéerna 1979, 1980 och 1985.

Han släppte även två soloskivor, Skjut inte… det är bara jag! (1981) och Andra äventyr (1983). Ingen av skivorna fick någon nämnvärd framgång och Strömstedt fortsatte att skriva tillsammans med andra och som bakgrundsmusiker. 1987 spelade han in en skiva tillsammans med Lasse Lindbom och Janne Bark under namnet Triad. Samma år fick gruppen en stor julhit med låten ”Tänd ett ljus” som i efterhand har blivit en julklassiker.

Priser och utmärkelser

  • 1990 – Rockbjörnen för årets manliga artist
  • 1990 – Johnny Bode-stipendiet
  • 1994 – Grammis (med Glenmark, Eriksson, Strömstedt) för årets låt (”När vi gräver guld i USA”)
  • 2011 – Evert Taube-stipendiet
  • 2015 – Karamelodiktstipendiet

Diskografi

Album

  • 1981 – Skjut inte… det är bara jag!
  • 1983 – Andra äventyr
  • 1989 – En gång i livet
  • 1990 – Om!
  • 1992 – Halvvägs till framtiden
  • 1997 – Långt liv i lycka
  • 2001 – Du blir du jag blir jag
  • 2008 – Två vägar

Samlingsalbum

  • 1990 – Tårar i regn
  • 1998 – Oslagbara 1989-1999
  • 2009 – 30 år i kärlekens tjänst

Hämtat från Wikipedia (https://sv.wikipedia.org/wiki/Niklas_Strömstedt)

Dela...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.