SCROLLA UPP▲

Internets historia – dess tidslinje

Det var i slutet av 1960-talet som det vi idag kallar Internet växte fram.

1960 talet

Grunden för framtidens IT-utveckling börjar.

1962

Idén till internet

I augusti 1962 så börjar Joseph Licklider som var en dataforskare och psykolog skriva ner en idé där han ser hur datorer över hela världen kommunicerar med varandra över samma nätverk. Den amerikanska forskningsmyndigheten ARPA blev imponerad av hans idé att han fick börja jobba där och några år senare är han med och uppfinner ARPANET, som är föregångaren till det internet vi har idag. Joseph Licklider Av Okänd - U.S. National Library of Medicine

En funktion som amerikanska myndigheterna tyckte var viktigt var att datornätverket skulle ha motståndskraft mot attacker. Om en eller flera datorer i nätverket slutade att fungera, går sönder eller om någon gjorde en attack mot nätverket, så skulle de andra datorerna fortfarande kommunicera med varandra.

1969

Välkommen till världen, Internet

Illustratör: Jesper Wallerborg Illustratör: Jesper Wallerborg från https://www.internetmuseum.se/ Det började med att den 29 oktober 1969 skulle Charley Kline på University of California i Los Angeles försöka prata med Bill Duvall på Stanford University i San Francisco.

Charley försöker logga in på Bills dator och ska skicka kommandot ”LOGIN”. Man han hinner bara få iväg ”LO” innan Bills dato kraschar. Men de lyckas lösa problemet och redan samma kväll kopplar de ihop sina datorer. Nätverket som de använde hette ARPANET. Det är här första gången någon har lyckats koppla ihop sina datorer över ARPNET. Därefter går det fort….

Samma år så är fyra universitet ihopkopplade och 1973 är antalet datorer i nätverket upp i 38 stycken.
Den första datorn utanför USA som kopplas upp är en väderstation i Norge. Det sker med hjälp av satelliter.

ARPANET är ett av många nätverk som utvecklades under 60-talet i både USA, England och Frankrike, det utvecklades av amerikanska försvaret.
Illustratör: Jesper Wallerborg Illustratör: Jesper Wallerborg från https://www.internetmuseum.se/

1970 talet

Under 70-talet så fortsätter utvecklandet av föregångare till dagens internet både i Sverige och i USA.

1973

Ordet Internet dyker upp

Det är först när nätet blir internationellt som ordet Internet dyker upp och det är 1973. Den 15 juni kopplas en dator i Norge upp – via en markstation i Tanum som ligger i Bohuslän med Arpanet i USA. Storbritannien får en uppkoppling månaden därpå.

1978

Sveriges internethistoria - KOM-systemet

I Sverige är det KOM-systemet som är centralt i vår internethistoria. För första gången kunde hundratals svenska, både forskare och privatpersoner koppla upp sig mot en dator och skriva till varandra i så kallade möten. Ett socialt nätverk är fött.

KOM-systemet är tänkt att bygga på det amerikanska systemet Forum Planet. Men det fungerade inte så bra så Jacob Palme och programmeraren Torgny Tholerus utvecklade en egen variant på uppdrag av Försvarets forskningsanstalt. KOM-systemet är tänkt att underlätta internkommunikation när en avdelning av ett kontor ska flytta till en annan del av landet, men det blev i stället en social knytpunkt för datorintresserade där allt från datorstandarder till jämställdhet och kärnkraft diskuterades.

Bild hämtat från internetmuseum Bild hämtat från internetmuseumet. https://www.internetmuseum.se/ Så här kunde ett meddelande se ut när en debatt fördes fram i KOM-systemet.

1980 talet

Utvecklingen försätter att rusa framåt. Björn Eriksen registrerar .se-domänen och tar emot det allra första mejlet till Sverige. Dagens grund för internets infrastruktur blir standard.

1982

KOM-systemet sprider sig

KOM-systemet kopplas ihop med ARPANET 1982. Vilket betydde att svenska användare kunde vara med i debatter i amerikanska mejlinglistor.

Systemet blir berömt först i samband med en skandal där Eskil Block hävdar att Maj Wechselmann är en sovjetisk spion. När Maj får veta detta stämmer hon Eskil som döms för förtal. Systemet når sin höjdpunkt 1987, då har den cirka 2000 användare.

1983

En andra födelse på 80-talet

När föddes internet? Den frågan varierar beroende på vem det är som svarar. Vissa anser att det är 1 januari 1983 när man gick över från tvåvägskommunikation med NCP till det mer flexibla protokollet TCP/IP. Det är nu vi får IP-nummer, den exakta platsangivelsen på internet. Varje apparat som kopplas upp mot internet har ett unikt nummer, detta är IP-numret, det är det som gör att datorerna hittar rätt när de kommunicerar med varandra.

Jag personligen anser att internetfödelsen börjar när vi gick över till protokollet TCP/IP. Det är först då vi kunde kommunicera med alla överallt.

Slaget om Internet

X.25-modem Copyrighted free use, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=332827

Under 1980-talet och början av 90-talet så pågick slaget om Internet eftersom Televerken i Europa använde det så kallade X.25-systemet, som inte enbart var säkert utan det lät myndigheterna ta betalt för trafiken. I Sverige heter Televerkets system DataPak.

payment-terminal-with-credit-card Image by Vectorportal.com, CC BY Systemet används fortfarande på de platser som behöver extra hög säkerhet. Tex. Betal-terminaler just för sin höga transmissionssäkerhet.

Sveriges första mejl

Det första riktiga e-postmeddelandet togs emot i Sverige den 7 april 1983 av Björn Eriksen som kom att bli en förgrundsgestalt för utvecklingen av internet i Sverige. Illustratör: Jesper Wallerborg. Illustratör: Jesper Wallerborg från https://www.internetmuseum.se/

Meddelande kom från Amsterdam och Jim Mckie på European Unix Network. Det var bara ett enkelt test meddelande.

Första mejlet Bild hämtat från internetmuseumet. https://www.internetmuseum.se/

Några år senare blir Björn den som bokar upp den svenska toppdomänen .se

1984

Kopplar Sverige upp sig mot internet

Illustratör: Jesper Wallerborg Illustratör: Jesper Wallerborg från https://www.internetmuseum.se/ Försommaren 1984 kopplar Ulf Bilting på Chalmers Tekniska högskola upp Sverige mot internet. Det är det första svenska IP-nätet – 192.5.50.0 som ansluts till ARPANET.

1990 talet

Nu börjar det äntligen hända lite grejer. Det är fler och fler som både känner till och använder internet. WWW släpps löst på internet.

1990

Webben slår ut KOM-systemet

Det utvecklas två nya varianter av KOM-systemet i början av 1990-talet. Först ut är SuperKOM och sedan KOM95 som hade ett grafiskt gränssnitt. Men då var systemet föråldrad. Webben hade slagit igenom redan.

Här kommer två intervjuer med Torgny Tholerus och Jacob Palme som finns på YouTube.

Torgny Tholerus

Jacob Palme

Webben slår igenom på 90-talet

World Wide Webb blev verklighet när Tim Berners-Lee 1989 skapade systemet med adresser, alltså URL:er och länkar så att dokument sitter ihop som ett nät. Det var dessutom fritt och gratis att använda för både utvecklare och surfare. Den allra första sidan introducerades för forskningscentrumet CERN i Schweiz 1991.

1992 kunde företag och vanliga svenskar börja använda nätet när Swipnet som är en del av Stenbeckssfären som blev den första kommersiella internetleverantören.
Illustratör: Jesper Wallerborg Illustratör: Jesper Wallerborg från https://www.internetmuseum.se/

1993

Webbläsaren Mosaic lanseras

Många tror att NCSA Mosaic var den första grafiska webbläsaren men det är inte sant. Det fanns tidigare webbläsare som WorldWideWeb, Erwise och ViolaWWW. Mosaic är den webbläsaren som får ett brett genomslag. 1995 har Mosaic en marknadsandel på hela 53 procent.

Det som gör Mosaic så populärt är att det inte är enbart textbaserad utan den har grafik, bilder, ljud och video som visas tillsammans med texten, vilket gjorde att surfandet blev roligare.

1994

Ett nyckelår för Sverige

Svenska staten lägger en miljard till den nyskapade KK-stiftelsen för att satsa på teknik i skolan.

Det var 1994 som jag personligen kom i kontakt med datorer i skolan. Men man kunde inte komma ut på Internet då, men man kunde nätverka med flera datorer tillsammans. Jag tror jag minns att det var så, men det var ju länge sedan och minnet kanske inte är det bästa hos mig.

Mars samma år bildas IT-kommissionen som ger ut rapporten ”Vingar åt människans förmåga” samt sjösätter digitala satsningar bland annat i skolan. IT-kommissionen ska fungera som en rådgivare i IT-frågor, ta fram och sprida information och kunskap på området. Den första kommissionen leds av statsministern Carl Bildt.

Valresultat skickas första gången ut via e-post. Det betydde att tidningarna behövde skaffa en e-postadress. Aftonbladet lanserade sin första hemsida några veckor innan valet och var därför den första svenska tidningen på nätet.

Den allra första versionen av Aftonbladet.se 'Framtidens kulturtidsskrift' Bilden är hämtat från Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/OnjRjV/har-fods-internetsuccen/

1995

Flashback får sin första hemsida

Punktidningen Flashback får sin första hemsida och på nätet kan läsarna chatta via en IRC-kanal och delta i mejlinglistor. Fem år senare så startas det diskussionsforumet som namnet Flashback associeras med idag.

Telia lanserar Passagen

Telia lanserar en sida som heter Passagen, som är en portal. Då var det den ”perfekta vägen in på nätet” Den utvecklades av Ken Cer, Lar-Erik Eriksson och Mattias Söderhielm. Där fanns det länkar till olika sidor som sajttips, horoskop, citat, eposttjänst, nyheter, chatt och den hade även en hemsidefunktion och möjligen att shoppa online. Man kan se det som en startsida, den enda startsida man behövde då. Idag använder man oftast Google som startsida för därifrån så kan man hitta allt man letar efter.

Jag själv kommer ihåg passagen då jag använda den som en dejtingsajt 2001, för då träffade jag min man. Jag svarade på hans kontaktannons den 11 augusti 2001, vi blev ett par den 13 augusti 2001.

Sökmotorn AltaVista

Illustratör: Jesper Wallerborg Illustratör: Jesper Wallerborg från https://www.internetmuseum.se/ I december 1995 så kom sökmotorn som fick namnet AltaVista och den sökte av nätet automatiskt. AltaVista var den största och kändaste sökmotorn.

När Google kom så tappade AltaVista marknadsdelar. 28 juni 2013 så görs den sista sökningen på AltaVista och besökarna hänvisas till Yahoo i stället.

Under detta år så ökar mängden hemsidor på nätet.

1996

Årets julklapp

Internetabonnemangen blir årets julklapp i Sverige. Annica Tigers HTML-skola blir populär, där kan man lära sig hur HTML, Java och frames fungerar.

Jag började med HTML kodning just tack vare hennes sida och det var 1997.

Hemsidan Stajlplejs (Lunarstorm) är en av världens första sociala nätverk och blev stort i Sverige.

Jag hade ett konto där och mitt användarnamn var DataJenny och det namnet använder jag fortfarande idag på olika sidor på internet.

1998

Hem-pc-reformen

Regeringen ser till att man som anställd kan låna hem en dator utan att behöva skatta för den. Tack vare denna reform kommer en miljon svenskar att få sin första dator. Under ett par år så förmånsbeskattas datorn till ett lägre pris, men från 2009 så blev kostnaden dyrare då det blev ett marknadsvärde i stället och då förpassas hem-pc-satsningen till historieböckerna.

PUL

Personuppgiftslagen var en svensk version av EU:s dataskyddsdirektiv. I och med denna lag så kan man inte längre skriva fritt om andra på nätet. Syftet med lagen var att skydda den personliga integritet som kränks genom ens personuppgifter.

Nedanstående citat hämtat från Skatteverket.

”En personuppgift är en slags information som direkt eller indirekt kan hänföras till en fysisk person som är i livet.”

Den 25 maj 2018 ersätts denna lag med dataskyddsförordningen GDPR. En står förändring jämtfört med PUL är att rätten att få sina uppgifter raderade, samt så stärks kraven på samtycke.

Googles sökmotor

Google

Google lanserar den som idag är den populäraste sökmotorn.

1999

Wifi tar plats

1999 skapas Wifi Alliance under ledning av holländaren Vic Hayes. Man ernas om en standard (IEE 802.11) och plötsligt blir det självklart att internet ska finnas utan sladdar. Nu slår det trådlösa nätverken igenom och tar en plats där människor finns, exempelvis hemmet, kaféer, biblioteket.

Wi-Fi betyder Wireless Fidelity.
Vic Hayes By Heleen Hayes - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50431727

Här är kommer den en YouTube video på Steve Jobs när han introducerar en laptop med Wifi.

Bredbandsbolaget

Bredbandet slår till på bred front tack vare Jonas Birgerssons Bredbandsbolaget. Avtalet med HSB gör att 350 000 bostadsrätter blir anslutna till bredbandet.

Telia vill inte vara sämre så de satsar på att bygga ut bredbandet i Sverige. Sverige kopplas nu upp i hög hastighet med ADSL, kabel-tv och fiber.

De olika bredbandsoperatörerna har gjort sig kända genom att satsa på olika reklamfilmer. Så är visar jag några reklamfilmer både tidiga och senare exempel.

Bredbandsbolagets kunder är vana vid att det går snabbt

Telia inför trådlöst internet

Com Hem – ”Surfa Com Hem style”

Mobilsurfandet

Nokia Bild hämtat från internetmuseumet. https://www.internetmuseum.se/ slutet av 90-talet tar de stora mobiltillverkarna fram WAP-standaren som står för Wireless Application Protocol. Det är ett protokoll för internet på telefoner.

Den första telefonen som klarar detta är Nokia 7110.

2000 talet

Nu börjar man hänga på olika communities och konsumera och dela stora mängde innehåll. Roliga bilder, bloggar, nyheter, men också filmer och musik.

2000

Fildelningen

Med ett svenskutvecklat program år 2000 kan folk över hela världen byta filer med varandra. Juridiskt sett så har aldrig fildelning varit någon framgång.

ADSL

23 utvalda orter i Sverige får ADSL via Telia. Skillnaden med ett ADSL uppkoppling är att man aldrig behöver koppla ned sig som man behöver göra när man är uppkopplad på ett modem. Kostnaden blev samma varje månad oavsett hur mycket man surfade.

År 2015 monterade ADSL-nätet ned.

Statistik

Under år 2000 så har 60 procent av svenskarna tillgång till internet. 45 procent använder regelbundet e-post för att kommunicera med varandra.

2001

Wikipedia

Wikipedia Av Wikimedia Foundation - Wikimedia Foundation, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28311285

Början av 2001 så startas Wikipedia som är ett uppslagsverk på nätet som skapas och redigeras av användarna själva.

Den äldsta Wikipedia sidan är Svenska och publicerades 23 maj 2001.

2003

3G

Med en ny teknik som gör uppkopplingen på mobilerna både billigare och snabbare tack vare W-CDMA som är tredje generationens mobilnät, det vi kallar 3G. Förs med 3G var japanska NTT Dcomo redan 2001.

Skype

Niklas Zennström startar 2003 företaget Skype. Det är en tjänst där man ringer till folk på internet istället för via en vanlig telefon. Det innebar att man inte fick dyra telefonräkningar för långa samtal. Det är ett bra program för billig kommunikation mellan länder. Skype

Nya regler om .se adress

Under 2003 så släpps det fritt att vem som helst kan registrera en .se domän.

2004

Facebook lanseras

Facebook

Mark Zuckerberg Av Anthony Quintano from Westminster, United States - Mark Zuckerberg F8 2019 Keynote, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=90784061 När Mark Zuckerberg var 19 år gammal lägger han den 4 februari 2004 upp sajten The Facebook, som är ett community för Harvadstudenter. 2005 byter sajten namn till Facebook som det även idag heter. 2006 kan vem som helst över 13 år registrera sig.

Det är första gången ett community slås igenom där de som använder det använder sina riktiga namn. Orden ”lajka” och ”statusuppdatering” slår igenom.

I mars 2015 har Facebook sammanlagt 1,44 miljarder användare. Nu år 2020 så är aktiva användare dagligen över 1,84 miljarder enligt sidan https://www.websitehostingrating.com/sv/facebook-statistics/

2005

YouTube

YouTube

Februari 2005 startas en sida som kom att heta YouTube där vem som helst kan ladda upp ett videoklipp. Chad Hurley, Jawed Karim och Steve Chen vill skapa en tjänst där det är enkelt att dela video klipp med vänner runt om i världen.

Se första YouTube klippet här:

Fildelningslagen

Fram tills juni 2005 så var det lagligt att ladda ned andras musik och filmer. Men sen den 1 juli 2005 så har lagtexten blivit mer tydlig. Den nya upphovsrättslagen gör att man inte får kopiera olagligt utlagt material för eget bruk.

En ytterligare lagändring träder i kraft 1 april 2009 med Ipred (Intellectual Property Rights Enforcement Directive) som fildelningslagen kallas. Ägare av upphovsrättskyddat material kan kräva internetoperatörer på IP-uppgifter om sina användare.

2006

Twitter

Twitter

Mars 2006 startar amerikanen Jack Dorsey, Evan Williams, Biz Stone och Noah Glass Twitter som är en tjänst med snabba statusuppdateringar.

En tweet är i genomsnitt 70 tecken lång och innehåller ungefär 10 ord.

Spotify

Spotify Spotify, CC BY-SA 2.5 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5, via Wikimedia Commons

Det startar april 2006 av svenskarna Daniel Ek och Martin Lorentzon. Spotify är en streamingtjänst för musik. Den finns tillgänglig i en gratisversion med reklam och en talversion som är utan.

2008

FRA-lagen

FRA-lagen Av Lokal_Profil, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3579862 FRA-lagen är en proposition från 2007 som lyfts fram. Den handlar om ändringar av existerade lagar samt en ny lag om signalspaning i underrättelsetjänst. Det innebär i sin helhet att FRA, försvarets radioanstalt kan spana på kabelburen trafik som passerar Sveriges gränser, det är alltså en stor del av internettrafiken.

Många tyckte att lagförslaget var ett intrång i ens personliga integritet och att den bröt mot Europakonventionen.

Lagen träder i kraft den första januari 2009, men under hösten så röstar riksdagen igenom uppdateringar av lagen för att stärka den personliga integriteten.

2009

Bitcoin

Bitcoin

Bitcoin är en slags digital valuta. Det skapades i januari 2009 av Satoshi Nakamoto. Det finns tjänster där man kan växla in bitcoin till vanliga pengar.

Lajk-knappen

Världens förändrars för alltid den 9 februari 2009. Nu kan vi med ett enkelt klick uppmuntra varandra. Lajkknappen infördes.

Funktionen har använts tidigare men att det är först på Facebook som den fick konsekvenser för oss alla.

Det är inte bara att man gillar varandras statusuppdateringar på Facebook utan funktionen finns på många andra sidor, där man kan gilla ett inlägg, sida, en bild etc.

24 februari 2016 så kom det flera knappar på Facebook med kärlek, ”wow”, ”haha”, ”ledsen och arg”

like knappar
Lajk-knappen

Ipred-lagen

Denna lag ska göra så att det är lättare att hitta och döma illegala fildelare. Ipred-lagen utgår från ett EU-direktiv med samma namn från 2004.

Det innebär att den som har upphovsrätt på sitt material har rätt att via en domstol kräva ut uppgifter från internetleverantören om deras användare. Lagen möts av en del kritik, både vad gäller den personliga integriteten och om huruvida det är lagligt att jaga folk som håller på med olaglig fildelning.

Lagen röstades igenom februari 2009 och trädde i kraft den 1 april 2009.

Antipiratbyrån gör sin första anmälan den 1 april 2009 i Solna tingsrätt.

2010-talet

Nu använder 92% av svenska befolkningen internet.

2010

Sveriges första IT-minister

Anna-Karin Hatt Av Henrik Ishihara - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33281759 Anna-Karin Hatt blev den 5 oktober 2010 Sverige första IT-minister.

IT i vården är hennes mest prioriterade frågor och att digitalisera skolan samt att få fler tjejer intresserade av teknik.

Karin skapar Digitaliseringsområdet och är med att ta fram en Digital agenda som läggs fram 2011.

Instagram

6 oktober 2010 lägger Kevin Systrom och Mike Krieger upp appen Instagram för nedladding. November 2010 så har tjänsten en miljon användare och den fortsätter att växa.

Instagram så lägger användarna upp bilder och från 2013 även videos.

Instagram så lägger användarna upp bilder och från 2013 även videos.
Instagram

2011

Mobilt Bank-ID och Swish

Bank-ID Swish
Mobilt Bank-ID lanseras 2011 som gör det möjligt att logga in och signera på webben. Mobilt Bank-ID gör så att en rad myndighetsärenden blir enklare att utföra på internet och så förenklar det e-handeln och banar väg för Swish. Tjänsten Bank-ID har funnits till stationära datorer och som dosa kopplat till internetbankerna, men det är först när det mobila Bank-ID kommit som användningsområdena utökas. Produkten ägs av storbankerna i Sverige. Samma grupp lanserar Swish året efter.

2018

GDPR - General Data Protection Regulation

GDPR

Den nya lagen GDPR träder i kraft den 25 april 2018 och ersätter den nuvarande PUL lagen.

GDPR innebär att alla människor i EU har rätt att veta och bestämma hur deras personuppgifter ska användas, lagras, skyddas, överför och raderas. Alla har även rätten att bli bortglömd. En personuppgift är information som direkt eller indirekt kan knytas till en person som är i livet.

Höga krav ställs på den som lagrar personuppgifter. Man måste ha koll på läget och system för det både sparas, säkras och tas bort. Om en organisation inte klarar av detta kan den bötfällas med upp till 4% av dennes årliga intäkt.

Många hemsidor får stängas ned för trafik från Europa då de inte kan hantera de nya kraven.

En liknade lag tas i bruk i USA den 1 januari 2020. I den lagen får kunden rätt att blockera att deras data säljs vidare till andra företag.

Mer information om detta finns att läsa på Datainspektionens sida. För att komma dit klicka här.

2020

Synen på internet har skapat en ökad skepsis för digitaliseringens negativa konsekvenser. Coronapandemin gör att fler jobbar hemifrån och studerar på distans, vilken driver på digitaliseringen. Man hittar nya vägar att jobba digitalt.

Amazon lanseras i Sverige

När Amazon lanserars i Sverige oktober 2020 skapar det stor uppståndelse, men inte på grund av företagets erbjudanden utan på den bristfälliga översättningen som har gjort helt automatiskt. Bland 150 miljoner produkter som erbjuds så finns det en del som väcker stor kritik.

Våldtäktsdraperi

Rapsblomman som pryder ett duschdraperi översätts till ”våldtäkt blomma” (raps heter rape på engelska)

Våldtäktsdraperi Skärmdump från amazon.se. Skapad 28 oktober 2020. Bild hämtat från internetmuseumet. https://www.internetmuseum.se/

En Avförings-madrass

Avförings-madrass Skärmdump från amazon.se. Skapad 28 oktober 2020. Bild hämtat från internetmuseumet. https://www.internetmuseum.se/

En blus med "elegant fitta rosett"

Elegant fitta Skärmdump från amazon.se. Skapad 28 oktober 2020. Bild hämtat från internetmuseumet. https://www.internetmuseum.se/

En blus med "elegant fitta rosett"

Elegant fitta Skärmdump från amazon.se. Skapad 28 oktober 2020. Bild hämtat från internetmuseumet. https://www.internetmuseum.se/

En smurf har blivit “stjärt” med blombukett:

blombukett Skärmdump från amazon.se. Skapad 28 oktober 2020. Bild hämtat från internetmuseumet. https://www.internetmuseum.se/

Om ni vill veta mera om Amazon så kan ni läsa det här: