Etik och integritet

Surfalugnt.se

På Surfalungt.se så står det så här:

Surfa Lugnt är en ideell förening som vill att alla barn och unga i Sverige, på jämlika villkor och trygghet, ska kunna tillgodogöra sig allt det positiva som finns på Internet.

Surfa Lugnt bidrar till att:
(Texten är hämtat från https://surfalugnt.se/om-surfa-lugnt/ )

  • Föräldrar och andra vuxna i barns närhet är delaktiga i vad barn gör på Internet, har kunskap om hur Internet och de tjänster barn använder sig av där fungerar, och ser nyttan och det positiva i barns internetanvändning.
  • Lagstiftning och myndighetsutövning säkrar barns rättigheter och trygghet på Internet på samma sätt som i övriga samhället.
  • Leverantörer av produkter och tjänster på Internet som riktar sig till barn och unga tar ansvar för att användandet är säkert och tryggt.
  • Det offentliga samtalet om internets för- och nackdelar i större utsträckning förs med fakta- och kunskapsunderbyggda argument.

Surfa Lugnt arbetar genom att:
(Texten är hämtat från https://surfalugnt.se/om-surfa-lugnt/ )

  • Sprida kunskap och stöd till vuxna.
  • Inspirera till vuxnas delaktighet och bejakande av barns användning av Internet.
  • Verka för att barns rättigheter beaktas vid politiska beslut.
  • Delta i offentlig debatt.
  • Uppmärksamma och belöna initiativ som inspirerar till kommunikation mellan unga och vuxna på nätet, genom att årligen dela ut Surfa Lugnt-priset. (Priset är i syfte att uppmärksamma positiva insatser som främjar kommunikation mellan unga och vuxna på nätet.)

2005 startades Surfa Lugnt och har funnits i samma form sedan 2009. De som tog initiativet till det såg ett behov av en gemensam kraftsamling för att öka kunskapen om barns internetanvändning i samhället.

Utvärdering och analysera material på surfalungt.se

”Mitt barn vill bli vloggare – vad ska jag tänka på”

Den första artikeln jag har valt att analysera och utvärdera är skriven av Jesper Hultqvist den 23 maj 2019, den heter ”Mitt barn vill bli vloggare – vad ska jag tänka på” (https://surfalugnt.se/nyheter/2019/barn-vloggare/
Artikeln går igenom några saker som man som föräldrar ska tänka på.
Enligt artikeln så vill många unga bli vloggare, det är alltså att man har en egen YouTube kanal där man bloggar om vardagliga saker genom rörliga videos.
På YouTube så måste man vara 13 år och äldre för att ha ett konto. Upptäcker YouTube att användaren yngre än det så stängs konton ned, det tycker jag är bra. För åldersgränsen finns där för en anledning. Det finns dock många som är under 13 år som har konto på YouTube de på Surfalungt.se vet inte hur föräldrar resonerar just det. Jag är en småbarnsförälder, min son är bara 3 år och om jag tänker på framtiden om att han skulle vlogga när han är under 13 så skulle jag säga nej, även om man är väldigt mogen så finns det en åldersgräns av en anledning. Det är ett stort ansvar att ha en YouTube kanal, det är så mycket som man måste ha i åtanke på. Det finns regler på vad man får och inte får lägga upp, vet en som är yngre än 13 år det. Det tror jag inte då knappt en vuxen verkar veta det. I mitt dagliga arbete så kommer jag i kontakt med upphovsrätt och det är inte många vuxna människor som vet vad det innebär. Det är även lättare att kränka en annan människa med ord som inte sker öga mot öga. Här tycker jag det är viktigt som förälder att man pratar tidigt med barnen hur man uppför sig i vardagen, jag tror att uppför man sig bra utanför internet så är det lättare att få in att samma ska gälla när man är ute på internet.
Lägger man upp en video så får man vara beredd att man kan få kommentarer som inte är så snälla. Där måste man som förälder prata med barnen om att inte ta åt sig av det som skrivs, även om det är svårt. Jag tycker även det är viktigt att inte ge tillbaka med samma mynt utan man ska inte kränka någon annan människa fast man själv blir det. Men det är viktigt att prata om att man kan bli kränkt och vad man bör göra när man väl bli det.
Att vara en vloggare handlar inte bara om att ta ansvar och att det finns risk för negativa kommentarer. Det är ett bra sätt för barn att på ett kreativt sätt utveckla sina intresseren. Genom att vlogga så kan man komma i kontakt med likasinnade individer och att man kan få feedback på det man lägger upp och på det sättet kan man lära sig ännu mera om det man gillar.

”Vad är Fortnite och är det lämpligt för barn?”

Den andra artikeln jag har valt att analysera och utvärdera är även den skriven av Jesper Hultqvist den 24 april 2018, den heter ”Vad är Fortnite och är det lämpligt för barn” (https://surfalugnt.se/nyheter/2018/vad-ar-fortnite-och-ar-det-lampligt-for-barn/ )
Fortnite är ett actionspel där man vinner genom att överleva längre än sina motståndare. Här är den rekommenderade ålder 12 år. I artikeln så beskriver dom hur spelet går till och de funderar på om det är lämpligt för barn.
De på surfalungt.se har fått frågor från föräldrar som frågar om spelet är lämpligt för barn under 12 år, deras svar var inte jag eller nej. De tycker att barn är olika och man som förälder känner sitt barn som bäst. Det gör man, men jag kan tycka att åldersgränsen finns där för en anledning. Jag tycker att spelet kan vara lite för våldsamt ibland. De tar upp att man måste förklara för sina barn att man inte får ta till våld mot andra. Detta är ju en mognads sak, vissa barn tar till sig våld mer än andra.
På Fortnite så kan man spela med sina kompisar online, man får nya bekantskaper, men jag har en systerson som spelar och jag har märkt att hans språkbruk har blivit lite för brutalt. Det är svärord hit och dit, det känns inte bra. Jag tycker att man som förälder ska prata med sina barn om vad man inte bör säga och hur man beter sig.
Det kan lätt hända att det kan bli konflikter när man spelar inte bara barn utan även vuxna kan ha konflikter vid online spel. Jag tycker att det ska vara samma regler i verkliga livet, alltså att man inte rusar upp och kränker någon annan människa, det kan vara svårt i stundens hetta men då ska man även kunna be om ursäkt.
Jag tror även att det är viktigt att samtalar om etik och integritet, att man håller god ton och att man inte avslöjar för mycket om sig själv för i slutändan så vet man inte vem det är som sitter på andra sidan. Är det 12 åriga Nicklas eller är det Bert 45 år?
En mening som jag tror man kommer lång med är:

Behandla andra som du själv vill bli behandlad

Vill man att man ska bli kallad för fulla ord och blir kränkt, förmodligen inte och då ska man inte heller göra det mot någon annan heller.
På Surfalungt.se så tycker dom att man som förälder ska finnas tillgänglig för stöd och hjälp åt sina barn, att man ska prata med barnet om varför det vill vlogga, om vilka ämnen.
En bra grundregel som jag tycker de tar upp är att man inte ska berätta alltför personligt, var man bor. Sen tycker jag det också är bra att de tar upp att man ska hålla koll på barnets konto så man ser vad dom lägger upp.

”Åtta råd till vuxna”

Den tredje och sista artikeln jag har valt att analysera och utvärdera är
”Åtta råd till vuxna” (https://surfalugnt.se/atta-rad/)
De åtta råd som jag tänkt analysera och utvärdera är:

  1. Ta en liten stund varje dag och prata om internet.
    Internet idag är lika verkligt som allt annat och hänger ihop. Jag tycker det stämmer ganska så bra. För de flesta barn idag har en egen mobiltelefon som dom får använda på rasterna. Så det är bra att man frågor sina barn om vad det har gjort i skolan och på nätet. Jag tycker att man i skolan ska prata mera om etik och integritet på internet då det är en sådan stor del av våra liv.
  2. Våga vara vuxen och sätt gränser!
    De skriver att barn kan och vet mycket men det är du som är vuxen som förstår bäst av vad ditt barn mår bra av. Jag hoppas verkligen detta stämmer, men jag tror att det finns barn som har föräldrar som inte vet vad deras barn mår bra av. Det tror jag bottnar i att dom inte pratar med varandra. Det är viktigt med tydliga gränser och rätt prioriteringar. Frågan är vad som är rätt, det tror jag är väldigt olika från familj till familj. Jag tycker det bästa är att ta och diskutera med hela familjen om vad det är som gäller som tillexempel skärmtid och så vidare.
  3. Våga vara nyfiken!
    De skriver att man inte ska vara rätt för att ställa dumma eller pinsamma frågor om hur saker fungerar. Jag tycker att det är nyttigt både för vuxna och barn att få frågor om vad de gör och hur det fungerar. Man kanske kan ställa frågor till barnet om hur denne tror och vill vara för person på internet.
  4. Lär dig själv!
    De skriver även om att man ska ta sig tid till att lära sig både hur internet fungerar samt de sidor och spel som barnen använder. Jag håller med om att detta ökar ens egna förståelse till hur barnens tillvaro är på nätet. Det gör liksom att man blir bättre på att kunna hjälpa barnet om det skulle hända något.
  5. Sätt upp gemensamma regler!
    Här håller jag verkligen med dom att det är viktigt att man i så stor uträckning involvera barnen i hur reglerna ska sättas. Visst så har föräldrarna sista ordet, men det är ändå bra att involvera dom så de kan förstå varför man vill ha vissa regler.
  6. Hjälp till att anmäla
    Jag tycker det är förälderns ansvar att sköta en anmälan om barnet har blivit utsatt för något. Man ska prata med barnet och vara noga med att inte skuldbelägga dom. För man behöver ha en bra bild om vad som har hänt och hur barnet mår och känner sig.
  7. Var en bra förebild!
    Om man vill att barnen ska bete sig på ett visst sätt på nätet och i verkliga livet så ska man som förälder och vuxen visa hur man ska bete sig, man ska följa regler som har satts upp. Sen ska man inte skrämma barnen om allt som sker på nätet, för det hjälper ingen. Barn gör INTE som vi säger utan barnen gör det vi GÖR. Man kan tänka på att man kanske inte ska lägga upp eller skiva allt på Facebook, för då visar vi barna att man ska värna om sin egen integritet samt att man själv inte skriver fula och nedsättande ord i olika forum. För vem vet om ens barn har ett konto där…..
  8. Var där!
    Man behöver inte vara på alla sidor som barn är på men det är viktigt att veta och förstå vad de pratar om. Jag håller med om att det viktigaste är att man är tydlig att man finns där och lyssnar på barnen som blir utsatta. Sen är det viktigt att man inte blir arg på barnen om de bryter mot en regel för vi vuxna bryter mot regler också. Jag tror det är mänskligt att bryta regler, men att det är viktigt att man är beredd och förstår konsekvenserna av att man bryter mot regler.

Publicerat av: Linnéa JENNY Louise Nodén den 2 juli 2021