1990-talet

Nu börjar det äntligen hända lite grejer. Det är fler och fler som både känner till och använder internet. WWW släpps löst på internet.

1990

Webben slår ut KOM-systemet

Det utvecklas två nya varianter av KOM-systemet i början av 1990-talet. Först ut är SuperKOM och sedan KOM95 som hade ett grafiskt gränssnitt. Men då var systemet föråldrad. Webben hade slagit igenom redan.
Här kommer två intervjuer med Torgny Tholerus och Jacob Palme som finns på YouTube.

Torgny Tholerus

Jacob Palme

Webben slår igenom på 90-talet

Tim Bernes Illustratör: Jesper Wallerborg från https://www.internetmuseum.se/

World Wide Webb blev verklighet när Tim Berners-Lee 1989 skapade systemet med adresser, alltså URL:er och länkar så att dokument sitter ihop som ett nät. Det var dessutom fritt och gratis att använda för både utvecklare och surfare. Den allra första sidan introducerades för forskningscentrumet CERN i Schweiz 1991.
1992 kunde företag och vanliga svenskar börja använda nätet när Swipnet som är en del av Stenbeckssfären som blev den första kommersiella internetleverantören


1993

Webbläsaren Mosaic lanseras

Många tror att NCSA Mosaic var den första grafiska webbläsaren men det är inte sant. Det fanns tidigare webbläsare som WorldWideWeb, Erwise och ViolaWWW. Mosaic är den webbläsaren som får ett brett genomslag. 1995 har Mosaic en marknadsandel på hela 53 procent.
Det som gör Mosaic så populärt är att det inte är enbart textbaserad utan den har grafik, bilder, ljud och video som visas tillsammans med texten, vilket gjorde att surfandet blev roligare.


1994

Ett nyckelår för Sverige

Svenska staten lägger en miljard till den nyskapade KK-stiftelsen för att satsa på teknik i skolan.
Det var 1994 som jag personligen kom i kontakt med datorer i skolan. Men man kunde inte komma ut på Internet då, men man kunde nätverka med flera datorer tillsammans. Jag tror jag minns att det var så, men det var ju länge sedan och minnet kanske inte är det bästa hos mig.
Mars samma år bildas IT-kommissionen som ger ut rapporten ”Vingar åt människans förmåga” samt sjösätter digitala satsningar bland annat i skolan. IT-kommissionen ska fungera som en rådgivare i IT-frågor, ta fram och sprida information och kunskap på området. Den första kommissionen leds av statsministern Carl Bildt.
Valresultat skickas första gången ut via e-post. Det betydde att tidningarna behövde skaffa en e-postadress. Aftonbladet lanserade sin första hemsida några veckor innan valet och var därför den första svenska tidningen på nätet.

Aftonbladet KulturBilden är hämtat från Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/OnjRjV/har-fods-internetsuccen/


1995

Flashback får sin första hemsida

Punktidningen Flashback får sin första hemsida och på nätet kan läsarna chatta via en IRC-kanal och delta i mejlinglistor. Fem år senare så startas det diskussionsforumet som namnet Flashback associeras med idag.

Telia lanserar Passagen

Telia lanserar en sida som heter Passagen, som är en portal. Då var det den ”perfekta vägen in på nätet” Den utvecklades av Ken Cer, Lar-Erik Eriksson och Mattias Söderhielm. Där fanns det länkar till olika sidor som sajttips, horoskop, citat, eposttjänst, nyheter, chatt och den hade även en hemsidefunktion och möjligen att shoppa online. Man kan se det som en startsida, den enda startsida man behövde då. Idag använder man oftast Google som startsida för därifrån så kan man hitta allt man letar efter.
Jag själv kommer ihåg passagen då jag använda den som en dejtingsajt 2001, för då träffade jag min man. Jag svarade på hans kontaktannons den 11 augusti 2001, vi blev ett par den 13 augusti 2001.

Sökmotorn AltaVista

Altavista Illustratör: Jesper Wallerborg från https://www.internetmuseum.se/

I december 1995 så kom sökmotorn som fick namnet AltaVista och den sökte av nätet automatiskt. AltaVista var den största och kändaste sökmotorn.
När Google kom så tappade AltaVista marknadsdelar. 28 juni 2013 så görs den sista sökningen på AltaVista och besökarna hänvisas till Yahoo i stället.
Under detta år så ökar mängden hemsidor på nätet.


1996

Årets julklapp

Internetabonnemangen blir årets julklapp i Sverige. Annica Tigers HTML-skola blir populär, där kan man lära sig hur HTML, Java och frames fungerar.
Jag började med HTML kodning just tack vare hennes sida och det var 1997.
Hemsidan Stajlplejs (Lunarstorm) är en av världens första sociala nätverk och blev stort i Sverige.
Jag hade ett konto där och mitt användarnamn var DataJenny och det namnet använder jag fortfarande idag på olika sidor på internet.


1998

Hem-pc-reformen

Regeringen ser till att man som anställd kan låna hem en dator utan att behöva skatta för den. Tack vare denna reform kommer en miljon svenskar att få sin första dator. Under ett par år så förmånsbeskattas datorn till ett lägre pris, men från 2009 så blev kostnaden dyrare då det blev ett marknadsvärde i stället och då förpassas hem-pc-satsningen till historieböckerna.

PUL

Personuppgiftslagen var en svensk version av EU:s dataskyddsdirektiv. I och med denna lag så kan man inte längre skriva fritt om andra på nätet. Syftet med lagen var att skydda den personliga integritet som kränks genom ens personuppgifter.
Nedanstående citat hämtat från Skatteverket.

”En personuppgift är en slags information som direkt eller indirekt kan hänföras till en fysisk person som är i livet.”

Den 25 maj 2018 ersätts denna lag med dataskyddsförordningen GDPR. En står förändring jämtfört med PUL är att rätten att få sina uppgifter raderade, samt så stärks kraven på samtycke.

Googles sökmotor

Google


Google lanserar den som idag är den populäraste sökmotorn.


1999

Wifi tar plats

Vic HayesBy Heleen Hayes – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50431727

1999 skapas Wifi Alliance under ledning av holländaren Vic Hayes. Man ernas om en standard (IEE 802.11) och plötsligt blir det självklart att internet ska finnas utan sladdar. Nu slår det trådlösa nätverken igenom och tar en plats där människor finns, exempelvis hemmet, kaféer, biblioteket.
Wi-Fi betyder Wireless Fidelity.
Här är kommer den en YouTube video på Steve Jobs när han introducerar en laptop med Wifi.

Bredbandsbolaget

Bredbandet slår till på bred front tack vare Jonas Birgerssons Bredbandsbolaget. Avtalet med HSB gör att 350 000 bostadsrätter blir anslutna till bredbandet.
Telia vill inte vara sämre så de satsar på att bygga ut bredbandet i Sverige. Sverige kopplas nu upp i hög hastighet med ADSL, kabel-tv och fiber.
De olika bredbandsoperatörerna har gjort sig kända genom att satsa på olika reklamfilmer. Så är visar jag några reklamfilmer både tidiga och senare exempel.

Bredbandsbolagets kunder är vana vid att det går snabbt

Telia inför trådlöst internet

Com Hem – ”Surfa Com Hem style”

Mobilsurfandet

I slutet av 90-talet tar de stora mobiltillverkarna fram WAP-standaren som står för Wireless Application Protocol. Det är ett protokoll för internet på telefoner.
Den första telefonen som klarar detta är Nokia 7110.

Nokia 7110Bild hämtat från internetmuseumet. https://www.internetmuseum.se/

2000-talet>>

Publicerat av: Linnéa JENNY Louise Nodén den 2 juli 2021