Internationella Psoriasisdagen

Idag firas Internationella Psoriasisdagen runt om i världen. Syftet med dagen är att öka kunskapen om psoriasis och förståelsen för hur det kan vara att leva med sjukdomen, så därför tänkte jag skriva lite om just psoriasis.
Det finns ungefär 125 miljoner människor som har någon form av psoriasis. Psoriasis är en ärftlig kronisk sjukdom som drabbar både hud och leder.

Det finns olika former av psoriasis,
tänkte ta upp de och beskriva lite vad varje form är.

Guttat psoriasis: Är en småprickig variant av psoriasis med droppformade hudförändringar som kan spridas över hela kroppen.

Invers psoriasis: Denna psoriasis sitter i hudveck så som ljumskar, armhålor, under brösten, i arm- och knäveck samt i underlivet. Invers psoriasis är ofta väl avgränsad, röd och blank och fjällar inte.

Ljuskänslig psoriasis: Omkring fem till tio procent av de psoriasissjuka har en ljuskänslig psoriasis. Sjukdomen förvärras i solen och drabbar ofta den som har ljuskänslig hud.

Palmoplantar pustulos, PPP: Detta är en svårbehandlad form av psoriasis som sätter sig i handflator och på fotsulor. Den yttrar sig i form av sterila varblåsor . Det är nästan enbart kvinnor som får sjukdomen och många av dem är rökare.

Plackpsoriasis: Detta är väl avgränsade fläckar allt från en till sex centimeter stora. Ofta fjällar huden kraftigt Hudfjällen är stearinliknande och skrapar man på dem så finns en röd hud under som lätt blöder. Denna form sitter vanligtvis på knän och armbågar.

Pustulös psoriasis: Denna psoriasis har mängder av små helt sterila varblåsor som kan flyta ihop till större områden. Om denna psoriasis finns över hela kroppen kan den vara allvarlig.

Psoriasisartrit

Cirka 40 procent av de psoriasissjuka får även problem med lederna i någon form, så kallad psoriasisartrit. Psoriasisartrit är en kronisk inflammatorisk ledsjukdom som orsakar smärta, stelhet och i sin allvarligaste form, rörelsehinder.
Psoriasisartrit kan i vissa fall likna ledgångsreumatism, gikt, fibromyalgi och artros. Insjuknandet kan ske i alla åldrar men är vanligast mellan 30 och 55 år.

Att leva med psoriasis

Att leva med psoriasis kan vara krävande, framför allt är det tidskrävande. Det gäller att hitta tid och plats för behandling och rutiner som passar. Det kan kännas jobbigt att behöva avsätta tid för avfjällning, smörjning och solning. Man kan även känna sig ensam, speciellt som ung, då finns alltid Ung med Psoriasis där och stöttar än. Så är man mellan 7-30 år så kan man bli medlem där.

Fakta om psoriasis

Korta fakta om Psoriasis:

 • Psoriasis är en ärftlig kronisk sjukdom som kan drabba både hud och leder. 
 • 250-300 000 personer i Sverige har psoriasis vilket gör den till en av våra vanligaste folksjukdomar. 
 • Hos ca 50 % debuterar sjukdomen före 25 års ålder. 
 • Psoriasis smittar inte. 
 • Psoriasis kommer från det grekiska ordet psora som betyder skorv, klåda eller utslag. 
 • Psoriasis i huden karakteriseras av en kraftig nybildning av hudceller, vilket ofta syns som fjällande rodnande torra fläckar på huden och i hårbotten.
 • Psoriasis går i skov och varierar mycket i intensitet och utbredning mellan olika individer.
 • Ca 40 % av de psoriasissjuka får även problem med lederna, så kallad psoriasisartrit.
 • Psoriasisartrit är en inflammatorisk ledsjukdom som orsakar smärta, stelhet och i sin allvarligaste form, rörelsehinder.
 • Sjukdomen kan inte botas, bara lindras och behandlingen består av allt från salvor och ljusbehandling, till kraftfull medicinering i form av tabletter, injektion eller infusion.
 • Orsaken till varför psoriasis uppstår är ännu oklar. Ärftliga faktorer i kombination med yttre faktorer är sannolikt den vanligaste förklaringen.

För att hitta mer information om psoriasis så kan ni gå in och titta på sidorna http://www.ungmedpsoriasis.se eller http://www.psoriasisforbundet.se

Share