Veckans artist/band

 Vecka 15:2014

veckansartistband_15_2014
 Bilden är hämtat från http://www.dotoday.se och är modifierad av mig.

Björn Rosenström är född 8 augusti 1970 i stadsdelen Tynnered i Göteborg, bosatt i Bollebygd, är en svensk låtskrivare som tidigare också har uppträtt som trubadur.

Numera har han Det Jävla Bandet med sig under konserterna och på de senaste skivorna. I Det Jävla Bandet spelar även hans bror Markus Lindvall.

Förutom att Rosenström är låtskrivare och artist är han också jurist; han har en jur.kand.-examen från Handelshögskolan i Göteborg. Rosenström läste juridik 1991-1996, samtidigt var han aktivt engagerad i högskolans pubverksamhet där han snabbt blev känd för sina ironiska och humoristiska visor som han framförde på gitarr på olika fester. Han säger själv att han är den personen som gillar att studera andra, speciellt i pubmiljöer bland fulla människor.

1992 blev Björn Rosenström även med i Sexmästeriet på högskolan, där han bland annat skrev en låt om Håkan Bengtsson som också var medlem i Sexmästeriet. Låten heter ”Go Hjo-bo” och handlar om Björn och Håkans egen nollning 1991.

När Björn Rosenström var klar med studierna år 1996, gick han till en skivstudio tillsammans med sin bror Jonas och började spela in plattan ”Låtar som är sådär”. Skivan tog bara en och en halv dag att göra. Rosenström tryckte upp 1000 exemplar av skivorna som han sålde i sin gamla högskolas pub och bokhandel.

Border Music i Göteborg började i slutet av 1997 distribuera plattan till skivbutiker i Sverige. Efter ett halvår fanns plattan i de flesta skivbutiker. Under loppet av ett år såldes plattan utan marknadsföring i 110 000 exemplar och den låg som bäst 6:a på den svenska försäljningslistan.

Under åren som följde arbetade Rosenström både med musik och juridik; han arbetade bland annat som tingsnotarie vid tingsrätten i Mariestad i två år, men så småningom ville han satsa helt på musiken genom sitt bolag Rosenström Musik AB.

Jonas Rosenström var en hörnsten i Rosenström Musik och medlem i Det Jävla bandet fram tills våren 2011 då han valde att satsa på en ny karriär. I juni 2012 släpptes det senaste albumet ”Olämpliga låtar”, 15 veckor på topplistan med en 8:de plats som bästa placering.

Hämtat från Wikipedia. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Björn_Rosenström)

Titta gärna in på hans egna hemsida. http://www.rosenstrom.com/

Share