Veckans artist/band

veckansartistband_43_2014
Tomas Folke Jonas Ledin, född 25 februari 1952 i Östersund, Jämtlands län, är en svensk sångare, låtskrivare, gitarrist och skivproducent.
Ledin föddes i Östersund och växte upp i Rätan, Hölö och Sandviken; han tillbringade sina tidiga barndomssomrar i Ådalen. Hans far var rektor och modern förskollärare; familjen omfattade även två systrar. Han var en tid utbytesstudent i USA och när han återvände till Sverige vägrade han göra värnplikt och fick så småningom frisedel.

Ledin framträdde på Visfestivalen i Västervik 1972, 1978 och 1979. Under ABBA:s världsturné 1979 var Ledin med i kören. Han vann Melodifestivalen 1980 med låten ”Just nu”. År 1982 kom ”Sommaren är kort”, en av hans mest kända låtar. År 1985 var han tillsammans med Mikael Wiehe och Tommy Rander ledare för ANC-galan på Scandinavium i Göteborg. Tillsammans med Wiehe sitter Ledin i styrelsen för Artister mot nazister.

1991 grundade Ledin konsertturnén Rocktåget som varje sommar turnerar runt om i Sverige med kända pop- och rockartister. Vid första deltävlingen av Dansbandskampen 2009 var han gäst i andra omgången, där hans låtar var kvällens tema. I andra säsongen av den svenska TV-serien Så mycket bättre var Tomas Ledin en av de medverkande.

2014 belönades Ledin med en Grammis i kategorin årets folkmusik/visa för albumet Höga kusten.

Ledin är sedan 1983 gift med skivbolagschefen Marie Ledin, dotter till Stikkan Anderson. Tillsammans har de två söner, John och Theo.

1996 utsågs han till hedersmedborgare i Sandvikens kommun.

Hämtat från Wikipedia: (http://sv.wikipedia.org/wiki/Tomas_Ledin)

Han har även en egen hemsida. http://www.tomasledin.com/

Share