Veckans artist/band

veckansartistband_12_2015.

Laleh Pourkarim, mer känd under artistnamnet Laleh, född 10 juni 1982 i Bandar-e Anzali i Iran, är en svensk musiker, sångerska och skådespelerska. Hon har bott i Sverige sedan 10 års ålder. Efter 2005 års debutalbum mottog hon tre Grammisar och fick ett antal priser som årets nykomling. 2011/2012 kom framträdanden i Så mycket bättre och det storsäljande albumet Sjung.

Lalehs musik spänner från visa till poprock, och bland inspirationskällorna märks Cornelis Vreeswijk, The Police och Cat Stevens.

Laleh Pourkarims familj lämnade Iran 1983, när hon var ett år gammal. Orsaken var att fadern Houshang Pourkarim var en känd socialt engagerad författare, konstnär och tidningsman. Hennes mor hette Atefe och drev tillsammans med sin man underjordiska tidningar.

Via Azerbajdzjan, Minsk, Östberlin och Tidaholm hamnade de i Hammarkullen i Göteborg, där hon kom att studera på musikprogrammet vid Hvitfeldtska gymnasiet.
Från ett till nio års ålder bodde Laleh i ett tiovåningshus i Vitryska SSR:s huvudstad Minsk.

Familjen Pourkarim landade i vitryska Minsk, på Lalehs ettårsdag. I Sovjetunionen fick föräldrarna arbeta på fabrik, medan Laleh lärde sig ryska och i skolan fick gå på både klassiska konserter och cirkus.

När Laleh var nio år tvingades familjen flytta vidare, och Laleh tillbringade en tid i Östberlin. 1991 kom de till Sverige, och via en flyktingförläggning i Tidaholm hamnade de i Göteborgsförorten Hammarkullen.

Hämtat från Wikipedia. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Laleh)

Share