Veckans artist/band

veckansartistband_21_2015_bild
Just D (även JustD) är en svensk hiphopgrupp med medlemmarna Peder ”Pedda Pedd” Ernerot, William ”Doktor C” Crafoord och Gustave ”Gurra G” Lund.

De introducerade och utvecklade hiphop på svenska för en bred publik, och kom att bli Sveriges största hiphopband. I många år var gruppen den enda som rappade på svenska. De var de första som fick upp svenska hiphoplåtar på listorna. Trots att deras pionjärinsatser för att sprida svensk hiphop måste anses oerhört betydande, har deras eftermäle bland vissa diskuterats då medlemmarna har sitt ursprung på den välbärgade stadsdelen Östermalm och då deras låtar har ett lättsamt innehåll och saknar det sociala och politiska patos som annars präglar hiphop. De utvecklade sin hiphopmusik hela tiden och tog influenser både från grunge och punk. De skördade flera grammisar samt en rockbjörn. De var även bland de första att skriva låtar med ett tydligt budskap mot rasism, bland annat Hållihop med Doktor Alban och Färger.

Just D:s musik byggde till stor del på samplingar från äldre skivor, och på de två första albumen uteslutande från den svenska musikhistorien.

Hämtat från Wikipedia. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Just_D)

Share